Ilbesa

      Ilbesa

Sery z wytwórni ILBESA, jednej z najlepszych wytwórni serów owczych w Hiszpanii. Prowadzona rodzinnie od trzech pokoleń w regionie Castilla y León. Ich sery wielokrotnie nagradzane były w narodowych i międzynarodowych konkursach na najlepsze sery regionu, a Queso de Oveja Añejo trzy razy z rzędu wygrywał konkurs GOURMETQUESOS w swojej kategorii.

 

Oliwa extra virgen z oliwek arbekinek 750ml

Ser owczy Añejo
dojrzewający 14 miesięcy

Ser owczy o intensywnym smaku i zapachu, zwartej konsystencji i małych nieregularnych dziurkach.

Czas dojrzewania: 14 miesięcy

Aby w pełni docenić walory smakowe i zapachowe sera należy wyjąć go z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.

Dostępny:
cały - ok. 3 kg
pół - ok. 1,5 kg
ćwierć - ok. 750 gram
klinek - 250 gram


 

Oliwa extra virgen z oliwek arbekinek 500ml

Ser owczy Curado
dojrzewający 6 miesięcy

Ser twardy o wyrazistym smaku, mocnym zapachu i małych nieregularnych dziurkach.

Czas dojrzewania: 6 miesięcy

Aby w pełni docenić walory smakowe i zapachowe sera należy wyjąć go z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.

Dostępny:
cały - ok. 3 kg
pół - ok. 1,5 kg
ćwierć - ok. 750 gram
klinek - 250 gram

 

Ser owczy Mezcla

Ser owczy Mezcla
dojrzewający 3 miesiące

Ser twardy mieszany krowio-owczy o delikatnym smaku i aromacie, jasnym kolorze i  małych i nieregularnych dziurkach.

Czas dojrzewania: 90 dni

Aby w pełni docenić walory smakowe i zapachowe sera należy wyjąć go z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.

Dostępny:
cały - ok. 3 kg
pół - ok. 1,5 kg
ćwierć - ok. 750 gram
klinek - 250 gram

 

      Cañarejal

Doskonałe sery z niewielkiej, tradycyjnej queserii w prowincji Castilla y León, wytwarzane i doglądane własnoręcznie przez właściciela Ramona Santosa. Nagradzane ogromną ilością nagród i wyróżnień w konkursach na najlepsze sery „Curado”- dojrzałe, sery „Torta” - miękkie i na najlepsze sery prowincji „Castilla y León”.
Najsłynniejszy kucharz świata Ferràn Adrià w swojej restauracji elBulli także docenił niezwykłe walory sera Torta de Cañarejal i włączył go do menu tworząc z niego niezapomniane dania. Ser twardy uznawany jest zaś przez wielu krytyków kulinarnych za jeden z 10 najlepszych serów Hiszpanii.

 

Ser Torta de canarejal

Ser Torta de Cañarejal

Produkowany z mleka owczego i poddany procesowi dojrzewania przez minimum 2 miesiące. Pod białą, pleśniową skórką kryje się miękki , lejący ser o niezwykłym smaku. Dzięki specjalnej podpuszczce z kwiatu karczocha ser ten nie ma gorzkiego posmaku.

Aby w pełni docenić jego walory smakowe, ser należy wyjąć z lodówki ok. 45 minut przed podaniem.

Waga: ser mały: ok. 250 gram

 

 

Oliwa extra virgen z oliwek arbekinek 500ml

Ser Cañarejal z mleka owczego niepasteryzowanego
dojrzewający 6 miesięcy

Ser wytwarzany metodą tradycyjną ze świeżego mleka owczego niepasteryzowanego i podpuszczki jagnięcej. Poddawany starannemu procesowi dojrzewania przez minimum 6 miesięcy. Skórka polewana jest oliwą co nadaje jej niezwykły słomkowobrązowy kolor. Smak elegancki, nie agresywny, owczy, w ustach zostawia lekki posmak suszonych owoców.

Aby w pełni docenić walory smakowe i zapachowe sera należy wyjąć go z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.

Dostępny:
cały - ok. 3 kg
pół - ok. 1,5 kg
ćwierć - ok. 750 gram
klinek - 250 gram